środa, 15 sierpnia 2012

Przetwory

Witamy 
 Jesień zbliża się wielkimi krokami, i zaraz po niej długa zima.  
Na naszej grządce dojrzewa coraz więcej warzyw, a w sadzie coraz bardziej się czerwieni od dojrzałych jabłek, więc  zaczęłyśmy powoli robić przetwory do naszej spiżarni.
I tak podczas ostatnich pochmurnych i deszczowych dni powstały ogórki w zalewie curry i szaszłykowej, pomidory w zalewie, smażone jabłka do szarlotki.
Poniżej zdjęcia i przepisy, gdyby ktoś miał ochotę skorzystać :) 
Polecamy :)

Ogórki w zalewie curry

Skł:          1 i 1/2 kg ogórków
                2 cebule 
Zalewa:     1 l wody
                 1 i 1/2 szkl cukru
                 1 i 1/2 szkl octu 10 %
                 1 i 1/2 łyżki soli
                 3 łyżki curry

                 listki selera
                 gorczyca
Ogórki umyć, wysuszyć i razem ze skórką pokroić w słupki.
Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej wody wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki. 
Pasteryzować około 20 min.

Ogórki w zalewie szaszłykowej 

Skł:     4 kg ogórków
           0,5 kg cebuli
           liść selera, liść laurowy, ziele ongielskie
Solanka:    9 szkl wody
                  1 szkl soli
Zalewa:     3 szkl wody
                 2,5 szkl octu
                 3,5 szkl cukru
                 1,5 łyżki przyprawy do szaszłyków
Ogórki zalać solanką i moczyć 3 godziny.
Po 3 godzinach odlać wodę, ogórki ułożyć w słoikach, do każdego słoika dodać listek selera, liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok 5 min.



Pomidory w zalewie 

Skł:     dojrzałe, ale jędrne nieduże pomidory (ilość według uznania)
Zalewa:  (proporcje): 1 l wody
                                   1 łyżka soli
                                   1 łyżeczka cukru
Pomidory dokładnie umyć, przelać wrzątkiem, z każdej sztuki zdjąć skórkę, rozłożyć do wyparzonych słoików (nie upychać by się nie pogniotły). Z podanych składników zagotować zalewę ( ilość dobrać odpowiednio do słoików). Zalać nią pomidory w słoikach tak aby było nią przykryte. Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 3 minuty od momentu wrzenia . Następnie wyjąć i ułożyć do góry dnem aby ostygły.  W zimie będą jak znalazł do sałatki, sosów, zapiekanek itp.



Jabłka smażone

Jabłka obrać i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka i dodać cukier, aby były dobrze słodkie. Trochę  podsmażyć, tak by powstała marmolada z kawałkami jabłek. Gorące włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 min.
Świetnie nadają się do zimą do szarlotki. 




I jak Wam się podoba? A Wy robicie podobne przetwory na zimę?
                                                                                                                           Pozdrawiamy Sorelle
              

2 komentarze:

  1. Te pomidory w zalewie wyglądają ciekawie! ;)
    Moja mama robi pyszne ogórki z kurkumą.:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapasy na zimę jak się patrzy, my w tym roku robimy ogórki w curry i cukinię w curry.

    Może wyłączyłabyś weryfikację, trudno zostawić komentarz, już trzy razy próbowałam, moja ostatnia próba - ciekawe czy się uda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarze :)